Kula Yaren Kültürü’nü Yaşatalım Çalıştayı Gerçekleştirildi

Kula’nın yaşayan kültür mirası olan yaren geleneğinin genç nesillere aktarılması kapsamında Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Kula Belediyesi işbirliğinde “Yaren Kültürünü Yaşatalım Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Anadolu'da esnaf örgütlenmesi şeklinde kurulan ve esnafın mesleki dayanışma içerisinde çırak, kalfa ve usta şeklinde oluşturduğu yaren geleneğinin gelecek nesillere aktarılması kapsamında oluşturulan “Yaren Kültürünü Yaşatalım Çalıştayı” gerçekleştirildi. Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştayda,  Ege Üniversitesi Türk Dünyası Enstitüsü Başkanı ve UNESCO Türkiye Komisyon Başkan Vekili Prof.Dr. Metin Ekici, Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Arslan ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Sagıp Atlı konuşmacı olarak katıldı.  Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, MHP İlçe Başkanı Nazım Baytok, CHP İlçe Başkanı Osman Kasırga, Kula Belediyesi Meclis Üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, Yaren grubu temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katılımıyla gerçekleşen çalıştay, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayarak protokol konuşmaları ve yaren ekibinin gösterisi ile devam etti.  Kula Yaren Kültürü’nün Gençlere Aktarılması Projesi kapsamında yapılan çalıştayın açılış konuşması ve proje tanıtımını yapan Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal işler dairesi A.B Proje Müdürü Nedim Zurnacı; “Kula Yaren Kültürü’nü genç nesillere aktararak yaşatılmasını hedefliyoruz. Bu proje kapsamında gerçekleştirdiğimiz “Kula Yaren Kültürü’nü Yaşatalım Çalıştayı’ndan çıkan sonuçla projemize bir yol haritası çizmiş olacağız.Hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Somut Olmayan Kültürel Miras ve Anadolu Sohbet Geleneği hakkında konuşmalarını yapan Ege Üniversitesi Türk Dünyası Enstitüsü Başkanı ve UNESCO Türkiye Komisyon Başkan Vekili Prof.Dr. Metin Ekici; “ Geçmişte oluşturulan yaren kültürü farklı coğrafyalarda farklı isimlerle devam ettirilmiştir. Yaren kültürünü, orijinalliğini bozmadan kendine özgü kıyafet ve ezgileriyle günümüzde yaşatmak için çalışmalar yapmalıyız” dedi.

Yaren Kültürü’nün, Türk Milli Kültürü’nü yaşatmadaki yeri ve önemi hakkında konuşmasını yapan Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Arslan, “Yaren teşkilatı, dostlardan, tanıdıklardan, arkadaşlardan oluşan ortak amaçlı ve düzenli çalışan bir kuruluştur. Günümüzde hızla değişen dünyada maalesef bu güzel geleneklerimizi yaşatacak sosyal ortamlar daralıyor. Bizlerde geleneklerimizi yaşatmak için elimizden geldiğince yaşatmaya çalışacağız” dedi.

Yaren Kültürü’nün mevcut durumu ve Türkiye’deki Yaren gruplarının çalışmaları hakkında bilgi ve deneyimlerini aktaran, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Sagıp Atlı; “Türkiye’de Afyon, Urfa, Balıkesir, Manisa gibi daha bir çok yerlerde oluşturulmuş Yaren evleri ile Yaren Kültürü devam ettiriliyor. Kula’da da bir yaren evi ile kurulabilirse kültürümüz gelecek nesillere aktarılmasına ortam oluşturulmuş olacaktır” dedi.

Başkan Tosun; “Kültürel Mirasımız Olan Yareni, Birlikte Yaşatmalıyız”

Kula’da yaren kültürünün, yıllardır toplumsal yaşamda önemli roller üstlendiğini belirten Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun; Kula Evleri, peri bacaları, camileri, çeşmeleri, Jeoparkı, Yunus Emre, Tabduk Emre Türbeleri ve yemekleri ile eşsiz doğal, kültürel ve tarihi zenginliklere sahip güzel ilçemiz Kula’nın dinamiklerini harekete geçirerek, farkındalığı artırma noktasında her alanda belediye olarak var olmaya çalışıyoruz. Geçmişten beslenip geleceği inşa etmek adına tarihi ve kültürel mirasımızı yaşatarak koruma ilkesini gözeterek, önemsediğimiz, benimsediğimiz yaren kültürümüzü korumak ve yaşatmak amacıyla gerçekleştirilen bu çalıştayın fayda sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.

Çalıştayın sonunda Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, günün anısına konuşmacılar Prof.Dr. Metin Ekici, Prof.Dr. Mustafa Aslan, Dr. Sagıp Atlı ve Nedim Zurnacı’ya tarihi Kula Evi maketi hediye etti.

10.3.2018