KULA BELEDİYESİ'NDEN ÖNEMLİ UYARI

Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun,  Kula İlçe Merkezinde bulunan sulama göletinde yaşanan balık ölümleri ve tarımsal sulama ile ilgili açıklamada bulundu.

Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, İlçe merkezinde bulunan göletin tarımsal sulama amaçlı kullanımına vurgu yaparak yaptığı açıklamada; “ Kula İlçe merkezimizde bulunan Sulama Göleti’nde tarımsal sulama sezonu Ağustos ayı sonunda sona ermekle birlikte üreticilerimizin mağdur olamamaları için son ana kadar kontrollü sulama izni verilmiştir. Sulama Göleti’nden faydalanan bölgedeki üreticilerimize 2’nci ve 3’üncü ürün için sulama sağmala zorunluluğumuz bulunmamaktadır. Ayrıca gölet sulama sistemi, su seviyesinde tehlike sınırına geldiğinde otomatik olarak kendini korumaya almaktadır. Basında yer alan Kula İlçemiz Sulama Göleti’nde yaşanan balık ölümlerinin sebepleri İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından araştırılmakta olup yapılan nitel gözlem ve incelemelerde, Kula merkezde bulunan sulama göletinde balık ölümleri olduğu, gölet etrafında herhangi bir sanayi tesisi olmadığından atıksu deşarjı olmadığı ve su seviyesindeki azalma gibi etkenlerin BOİ (Biyolojik Oksijen İhtiyacı) sonucu balık ölümlerinin gerçekleştiği öngörülmektedir. Konu ili ilgili olarak  DSİ Bölge Müdürlüğü ve Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğüne de bilgi verilmiştir. Ayrıca Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğünce de ölü balıklardan numuneler alınmış olup sonuçlar beklenmektedir. Gölette sulamanın verimli ve sürekliliği sağlanması, ekolojik dengenin korunması açısından yakın tarihte yağış olmadığı takdirde sulama sistemini durdurma kararı alabileceğimizi, su seviyesinin tehlike sınırına geldiği için de 2’nci ve 3’üncü mahsül yetiştirenlere sulama vermeyeceğimizi, çok kısıtlı mahsüllere sulama yaptırabileceğimizi siz değerli Kulalı hemşerilerimizin bilgisine sunar, Kamuoyuyla saygıyla paylaşırım” ifadelerini kullandı.

19.9.2020