Geleneksel El Sanatları » Helvacılık

Helva esas olarak 2 ana hammaddeden tahin ve şekerden yapılmaktadır. Ve az miktarda asitik düzenleyici (limon tuzu veya diğer adıyla sitrik asit), helvacı kökü olarak da adlandırılan çöven ekstrası ve doğayla özdeş vanilin aroması içermektedir. Çeşnili olarak tabir edilen kakaolu ve fıstıklı helvalarda ise bu hammaddelere kakao veya kavrulmuş antepfıstık katılmaktadır. Helva yapımında kullanılan tahin; susam tohumlarının otomatik susam işleme makinelerinde ezilmesiyle elde edilen ve hiçbir katkı maddesi içermeyen bir üründür. Helva'nın ana hammaddesi olması yanısıra, başlı başına bir ürün olarak tüketime sunulmaktadır. Helva yapımında öncelikle yüksek sıcaklıklarda kaynatılmış şeker şurubu çöven ekstrası ile çırpılarak nuga kıvamı elde edilir. Bunu takiben tahinle birlikte geleneksel yöntemle yoğrulur. Helvanın kalitesini etkileyen en önemli aşama budur. Yoğurma işlemini takiben kalıplama, dinlendirme ve paketleme işlemi gerçekleştirilir.
 
Tahin Karması:  Şeker pekmez kıvamında kaynatılır; şurup haline getirildiğinde tahinle karıştırılır.
Köpük Helva:  Şeker ve limontuzutla birlikte kaynatılır daha sonra çöğen suyu ilave edilerek belirli bir miktar dövülerek beyaz renkli sıvı köpük özelliğinde helva elde edilir. 
Susamlı Helva : Ağda kıvamına getirilen karışım , bakır tepsiler içinde bulunan susamların üzerinde yufka şeklinde elle inceltilir.Malzeme hafifçe soğumaya başladığında katlanarak paketlenir.
 
 
Tahinli helva yapılırken, aşağıdaki işlemler sırasıyla uygulanır.
Şekerlerin Kaynaması: Kazanda şeker ve su, sitrik asit ile karışım yapılarak 140°C'ye kadar kaynatılır. 

Şekerin Ağartılması: Şeker şurubu, karıştırıcılı kazanda çöven suyu ile karıştırılarak beyaz renkli ağda haline getirilir. Bu arada şurubun içerdiği nem pişirme yoluyla giderilir. 

Karıştırma: Ağda ve tahin yoğurma kazanına alınarak karıştırılır. Bu karışıma helvanın çeşitine göre çeşni maddeleri eklenir. 

Yoğurma: Yoğurma kazanında el ile yoğrularak tahin ve ağda karışımı helva haline getirilir. 

Tartma: Yoğrularak hazırlanan sıcak helva terazilerde tartılarak kalıplara konur. 

Soğutma: Kalıplarda minimum 12 saat normal oda koşullarında bekletilerek soğutulur. 

Paketleme: Soğutulan helva kalıplardan çıkarılarak uygun ambalaj malzemeleri ile paketlenir.