MİNYATÜR KULA'DAKİ KİBELE ATTİS KÜLTÜ
Attis‟e Ana Tanrıça (Kybele) âşık olur. Attis ona sadık kalacağına söz verir ama Pessinus Kralının kızına âşık olur. Attis kralın kızı ile evleneceği sırada düğün konukları arasından Agdistis (Kybele) görünür ve kıskançlığından Attis‟i çıldırtır. Dağa kaçan Attis, bir çam ağacının altında kendini hadım ederve ölür. Kanından menekşeler meydana gelir. Bu yaptığından pişman olan Agdistis(Kybele), Zeus‟a yalvarır ve Attis‟in yeniden dirilmesini ister. Ancak, Zeus Attis‟in bedeninin hiç çürümeyeceğini, saçının hepuzayacağını, yalnızca sağ elinin küçük parmağının hareket edeceğine söz verir. Tanrıça, Attis‟i Pessinus‟ta gömer ve o her yıl yapılan törenlerde tanrı olarak anılır.”
Mitolojide Kibele Attis hikayesini anlatan bu sahneleri yekpara bir kaya üzerinde oyularak dört niş içinde rölyeflerle anlatılmıştır.
1- Niş içindeki kabartma da sağ tarafta bir çam ağacı ve altında yere çökmek üzere olan Attis görülmektedir. Nişin dış çevresi bordür halinde buğday başakları ile işlenmiştir.
2- Niş içindeki kabartmada başında kendine özgü sivri bir külah sağ elinde iki delikli bir flüt, sol elinde çoban sobası olan Attis, çoban kılığında ayakta durmaktadır. Sol bacağının yanında da köpeği vardır. Niş'in dış çevresi ise menekşe ile işlenmiştir.
3- Niş içindeki kabartmada Attis bir sedir üzerinde yatmaktadır. Ayak ucunda ayakta duran bir rahip, baş ucunda Kibele, sedirin arkasında elleri havada ayakta çırpınan bir kadın vardır. Niş'in dış çephesi üzüm salkımları ile işlenmiştir.
4-Niş içindeki kabartmada Kibele bir sedir üzerinde oturmaktadır. Başı sağa dönük halde Attis'e bakmaktadır. Sol elinde Pedum yani Tanrıların alameti olan değnek, sağ kolu ile vücudu arasında ise bir aslan vardır. Başında tacı ve vücut detaylarını yok etmeden ince kıvrımlarla bezenmiş ayaklarına kadar inen bir giysisi vardır.
Görselin büyük hali için tıklayınız.