Kula Volkanik Jeopark
»
Kula Volkanik Jeopark
KULA VOLKANİK JEOPARK
Yerkürenin Haklarına İlişkin Uluslararası Bildirge'ye göre özetle, "Nasıl ki yaşlı bir ağaç, büyümesinin ve yaşamının tüm izlerini taşıyorsa, üzerinde yaşadığımız gezegenimiz Dünya da geçmişiyle ilgili anılarını içinde barındırıyor... Kayıtlara da benzetebileceğimiz bu anılar, hem yerkürenin derinliklerinde, hem yüzeyinde, hem kayaçlarında, hem diğer oluşumlarda yazılı. Bugüne kadar, daha çok, kültürel mirasımızın korunmasına önem verdik. Ancak, artık doğal mirasımızı, çevremizi korumanın zamanı geldi. Yerkürenin geçmişi, insanlığın geçmişinden daha az değerli değil; onu korumayı öğrenmemizin zamanı geldi.
İşte, "jeopark" kavramı, 1991 yılında, Fransa'nın Digne kentinde düzenlenen Birinci Uluslararası Jeolojik Mirasın Korunması Sempozyumu sırasında 30'dan fazla ülkeden gelen 100'ü aşkın katılımcı tarafından imzalanan bu bildirgeyle ortaya çıktı.2000 yıllarından itibaren Jeopark örgütlenmesi UNUSCO’nun çatısı altında örgütlenerek devam etmiştir. Unesco’nun önemli projelerinden birisi olan “Jeopark Programı” , koruma-kullanma-sürdürülebilir kalkınma ilkelerine model olması dolayısıyla, üye ülkelerde jeoparkların kurulması tavsiye edilmektedir. Başta Uluslararası Jeolojik Karşılaştırma Programı, IGCP olmak üzere; UNESCO’nun bir diğer programının da katkılarıyla jeopark olgusu bütün ülkelerde hızla yaygınlaşmaktadır. Kurulan jeoparkların amaca hizmet edecek düzeyde olması, aralarında bilgi alış verişi sağlanması ve kötü kullanımların önlenmesi için, UNESCO kontrolünde Global Geopark Network (GGN) kurulmuştur. Uluslararası prestij listesi durumundaki GGN’de halen, çoğu Çin’de olmak üzere, 88 jeopark bulunmaktadır.
Günümüzde bu ağa üye olmak ve uluslar arası kabul gören jeopark kalite sertifikasını alabilmek için; Avrupa Jeoparklar Ağı ve UNESCO Küresel Jeoparklar Ağı’na yapılacak başvuru neticesinde ağın uzman heyetinin jeopark alanını incelemesi ile verilmektedir.
Kula jeopark çalışmaları ise; 2004 yılında Dünya Jeoloji Kongresini verilen bir bildir ile başlamış; 2007-2008 yıllarında AB hibe programları çerçevesinde alınan proje ile çalışmalar genişletilmiş ve 2011 yılında uluslar arası jeopark kalite sertifikası alabilmek için proje birimi kurulmuş ve çalışmalar başlatılmıştır.
Kalite sertifikası almış Jeoparkların sayıları Avrupa’da 54’e tüm dünyada ise 90’a ulaşmış durumdadır. Ülkemizde yasal statü bakımından jeopark kavramı olmadığından henüz uluslararası düzeyde bir jeopark bulunmamaktadır.Kula Belediyesi tarafından yürütülen Jeopark Projesi Kula Volkanik Jeoparkı uluslararası tanınan, Türkiye’nin ilk ve tek tescilli Jeoparkı olmuştur.