Geleneksel El Sanatları » Leblebicilik

İlçedeki en önemli sanat kollarından birisi de leblebiciliktir. Daha çok Uşak vilayetinde tarımı yapılan kaliteli nohutlar Kula'da işlenerek dış pazarlara ve iç piyasaya sevk edilmektedir. Kula Leblebisinin doğal ortamlarda tamamen ekolojik olarak hiçbir kimyasal ilaçlamaya tabi tutulmadan yetiştirilen uşak yöresi nohutlarından imal ediliyor olması ve leblebi yapıltıktan sonra kınalama olarak bilinen kızartma işlemine tabi tutularak lezzetinin ve görünüşüne tat katmaktadır. Kula'da 16 çeşit leblebi üretimi yapılmakatdır. 

Leblebinin Yapımı
 
Nohut taş, toprak, çöp gibi artıklardan kurtulması için kalburdan geçirilir. Eleme işlemi yapıldıktan sonra, el eleği ile de nohut boylarına göre ayrımı yapılır. Tavlama denilen birinci kavurmadan sonra, sıcak olarak naylon olmayan çuvallara konularak iki gün dinlendirilir. Bu sürede birbirini pişirir. İkinci kavurma yapılarak yine çuvallarda iki gün daha bekletildikten sonra kuru bir yere serilerek 15-20 gün nohut dinlendirmeye bırakılır. Bu dinlendirme sırası az olursa, nohut leblebi olunca lezzetsiz olur. Birinci tavlamada yeterli şekilde kavrulmayan nohut son kavrulmada bölünerek kırığı çok olur. bu kırık nohut tekrar kavrularak kırık leblebi olarak satılır. Son tavlamada, bir teneke nohut alınarak üzerine bir miktar su serpilerek çuvala konulur. Nemlendirilmiş nohut çuvalda bir gün bekler ve üçüncü kez kavrulur. Bu kavurmada nohudun kabukları soyulur ve buna tek kavurma leblebi denilir. Bir veya iki gün sonra istek ve satışa göre bu leblebi yeniden kavrularak tam leblebi olur ve yenilecek kıvama gelir.Kula ilçesinde imalatı gerçekleştirilen 16 çeşit leblebi bulunmaktadır.
 
Leblebi Çeşitleri :
  •  Sade
  •  Tuzlu
  •  Acılı
  •  Salamura
  •  Salamura tuzlu
  •  Karanfilli
  •  Beyaz
  •  Çıtır
  •  Sade şekerli
  •  Portakallı şekerli
  •  Limonlu şekerli
  •  Vişneli şekerli
  •  Susamlı
  •  Ballı susamlı
  •  Çikolatalı
  •  Kakolu